wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Onze contacten met de Volkstanz- und Trachtengruppe "De Wendländer" uit Lüchow

04-07-2020 09:45:44

Onze folklorevrienden van de Volkstanz- und Trachtengruppe "De Wendländer" uit Lüchow, zouden dit weekend bij ons op bezoek komen, maar helaas kon dit niet doorgaan. In dit artikel vertelt onze voorzitter Bennie Bannink over de bestaande contacten met deze groep.

 

 

In 1990 kregen we via de "Holtense boerendaansers" de Hr. Plekkenpol de vraag of wij voor hun naar Lüchow wilden gaan ter ere van het 20 jarig jubileum van de "Wendländer". De "Holtense boerendaansers", die inmiddels niet meer bestaan dus niet te verwarren met de "Hoolter daansers", konden de paren niet bij elkaar krijgen om naar Lüchow te gaan. Wij, Wi’j Eren ’t Olde, hebben deze uitnodiging aangenomen.

 

De toenmalige voorzitster was Mevr. Cristina Skiefelbein. We werden ondergebracht in een sporthal. Het was een leuk jubileum met diverse andere groepen daar uit de streek. Het contact tussen de beide groepen is er altijd gebleven. In november 1989 was de Berlijnse muur gevallen en de grenzen met het voormalige Oost-Duitsland waren vrij. We hebben toen een rondrit gemaakt door de voormalige DDR, o.a. langs het vakantieverblijf van Honecker. Dit was natuurlijk iets heel bijzonders voor ons als groep.

 

In 2010 kregen we weer een uitnodiging om op hun 40 jarig jubileum te komen. Toen was Barbara Schulz de voorzitster. Nu werden we ondergebracht bij gastgezinnen, allen lid van de groep. We werden verwelkomt in de stad Hitzacker dichtbij Lüchow, de geboorteplaats van prins Claus. Het was net als in 1990 een warm onthaal voor beide groepen. In 2011 zijn de Wendländer op bezoek geweest in Zelhem. Wij hebben toen o.a. gedanst bij het eindpunt van de fietsroute "Fiets de boer op" bij camping de Totenbulten.

 

In 2020 zouden de Wendländer in het weekend van 4 t/m 6 juli op bezoek komen bij onze groep in Zelhem. Met verschillende optredens van beide groepen in Zelhem en natuurlijk een gezellig uitstapje en een leuke verbroederingsavond. Maar helaas door de Corona kan dit treffen niet doorgaan, maar wat in het vat zit verzuurd niet. Ik hoop voor de toekomst dat deze vriendschapsbanden blijven voortbestaan.

 

Bennie Bannink (Voorzitter van Wi’j Eren ’t Olde)

 

De Volkstanz- und Trachtengruppe "De Wendländer" uit Lüchow - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug