wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Onze contacten met Trachtengruppe Giswil uit Zwitserland

16-08-2020 10:35:49

Deze keer een artikel over onze contacten met de Trachtengruppe Giswil. Giswil is een gemeente in het midden van Zwitserland en is zowel in de zomer als in de winter een vakantieoord. Het ligt aan de zuidkant van de Sarnersee in het kanton Obwalden tussen Luzern en Interlaken.

 

De Trachtengruppe Giswil is opgericht in 1932. Het in stand houden van de plaatselijke folklore maar ook vriendschap, gezelligheid en vrolijkheid is het kenmerk van deze groep. Ze brengen een zeer gevarieerd programma met muziek, dans, zang, mooie kleding en dit alles compleet met koebellen en alpenhoorns. Dit alles met op de achtergrond een mooi Alpenlandschap. Kortom weer een voorbeeld van OP EN TOP FOLKLORE.

 

Met deze groep bestaan al vele jaren vriendschapsbanden met bezoeken over en weer. Het dansfestival van 1965 in Zelhem ter ere van het 10 jarig bestaan van Wi’j Eren ’t Olde was dan ook het eerste contact met Giswil. Alle deelnemende groepen uit Europa werden uitgenodigd via de ambassades zo ook een groep uit Zwitserland. Via de Zwitserse ambassade kwam Wi’j Eren ’t Olde in contact met de Zwitserse federatie van folkloristische dansgroepen. Die hebben dus groepen aangeschreven en de groep uit Giswil werd uitgekozen om uitgezonden te worden naar Zelhem. Deze groep was in 1965 ook een groot succes in Zelhem tijden het festival.

 

Alle buitenlandse gasten werden ondergebracht bij gastgezinnen. Van de gastgezinnen die Zwitsers in huis hadden zijn veel vriendschapsbanden ontstaan, met als voorbeeld Henk en Jo Abbink van de Palmberg die altijd bevriend zijn gebleven met Hans en Emmy Eberly. Tot het laatst toe zijn ze bij Henk en Jo in huis geweest als de groep uit Giswil in Zelhem was. Henk en Jo en ook andere gastgezinnen gingen vaak naar Giswil op vakantie om hun mensen op te zoeken.

 

In 1982 bracht Wi’j eren ’t Olde voor het eerst na 1965 een tegenbezoek aan Giswil. Na die tijd zijn er nog diverse bezoeken over en weer geweest, het laatst in 2014. De onderlinge contacten met Giswil en Zelhem zijn buitengewoon goed, dat blijkt wel na 55 jaar onderlinge vriendschap.

 

tl_files/wijerentolde/nieuws/2020/1965 Festival 1965 Artikel in blad Reclame 02.jpg

Dit is een artikel uit het Hengelose blad Reclame over het festival in Zelhem in 1965, met daarop een foto van de Trachtengruppe Giswil.

 

Als u op de onderstaande foto klikt ziet u een optreden van de Trachtengruppe Giswil op de Markt in Zelhem in 2014.

(foto: archief Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde)

Ga terug