We hebben een geweldige hobby
In Velswijk werd in 1955 de dansgroep Wi’j Eren ’t Olde opgericht. Het is allemaal begonnen als een groep dames die iets wilden opvoeren voor een buurtfeest. De eerste oefenavonden waren in de keuken van de familie Hogeweide. Het is niet gebleven bij dat ene optreden, maar het was direct een daverend succes. De dansen van het eerste uur zijn nog steeds in ons programma opgenomen zoals: de Hoksebarger, Drikusman, Duitse polka, Spaanse wals, Veleta, en de Kruuspolka.
Folklore kent geen grenzen. Elk jaar is er wel een vorm van uitwisseling met folkloristische groepen uit andere landen. Hieruit zijn meerdere vriendschapsbanden ontstaan. Wi’j Eren ’t Olde trekt in het buitenland altijd veel aandacht door de mooie en vrolijke optredens, de kleding en natuurlijk onze klompen. Een jaarlijks terugkerend optreden is onze medewerking aan de traditionele broodweging bij de Muldersfluite op Hemelvaartsdag. Dit is een evenement uit de categorie ‘Op en top folklore’.
U ziet dat we sobere kleding dragen met weinig kleur en geen sieraden. Zo liepen de mensen er bij in onze omgeving zo rond het jaar 1900. Voor het dagelijkse werk dragen de vrouwen een gehaakte muts. Voor officiële gelegenheden dragen ze een knipmuts van kant en tule. De breedte van de kant onder aan de achterstrook en het patroon van de bloemen zeggen iets over de financiële gesteldheid van de familie. Het spreekwoord hierbij is ‘wie het breed heeft, laat het breed hangen’. Om de hals dragen ze een zijden ‘knupduuksken’. Ze dragen een zwart schootjak voor officiële gelegenheden, het gekleurde jak is voor andere gelegenheden.
Het nette pak van de mannen werd vroeger alleen gedragen bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een begrafenis of een bruiloft. ’t Is gemaakt van Duits laken, dat is zuiver wol. De broek is een model met bretels en een klep aan de voorkant met de naam ‘presenteerblad’. Onder de lange zwarte jas dragen de mannen een zwart befje, een zwart vest met een horloge en een blauwwit gestreepte boezeroen van katoen. Onze conferenciers dragen het tenue van de boerenknecht, dit is een blauwe kiel van keper katoen en een rode zakdoek.