Wij zijn trots op onze dansleidster Coby Meijer!
Dansleiders zijn onmisbare mensen bij folkloristische dansgroepen, denk maar aan:
- het oefenen van het bestaande dansprogramma
- minder vaak uitgevoerde dansen toch blijven oefenen zodat ze niet verdwijnen
- nieuwe dansen introduceren
- het opleiden en begeleiden van nieuwe dansers
- aandacht voor de presentatie en de puntjes op ï zetten
Coby Meijer werd tijdens de feestmiddag in 2023 gehuldigd voor haar 50 jarig lidmaatschap van onze Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde. Samen met Joop woont ze op een prachtige locatie in het buitengebied van onze gemeente Bronckhorst. Haar ouders waren ook lid van Wi’j Eren ’t Olde en zodoende werd ze al op jonge leeftijd betrokken bij onze folklore.
Bruid en bruidegom tijdens boerenbruiloft
Coby en Joop hebben samen met veel plezier een aantal jaren meegedanst bij Wi’j Eren ’t Olde. Ze waren samen in 1985 het bruidspaar tijdens een boerenbruiloft, dit viel samen met een groot Internationaal Dansfestival in Zelhem. De toeschouwers werden toen meegenomen naar 8 juli 1923. Het bruidspaar was Hendrik Jan van de Boskamp van beroep boerenknecht, geboren 13 maart 1901 en Coba van ’t Spieker van beroep dienstmeid, geboren 10 augustus 1904.
Coby werd dansleidster
Coby kan enthousiast vertellen over dansen en vooral over de mooie kleding die we dragen. Ze is al bijna 35 jaar onze dansleidster en heeft in die tijd meer dan 100 dansers opgeleid. Een aantal seizoenen volgde ze de dansleiderscursussen van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN). Het meest heeft ze geleerd van Monique Landman van de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn, het ging hierbij vooral om op een juiste manier de wals- en polkapassen te kunnen zetten. En hoe je dit aan andere mensen kunt overbrengen. Dit is de basis om mooi te kunnen dansen en het maakt het leren van nieuwe dansen gemakkelijker.
De wekelijkse oefenavonden worden altijd goed voorbereid, soms maakt ze hiervoor de danspassen in de keuken tijdens het eten koken. Ze hanteert een schema waardoor alle dansen van onze dansgroep gedurende het oefenseizoen aan de beurt komen. Coby is iemand die de puntjes op ï zet in haar rol als dansleidster. Ze is daarbij soms streng, waarbij de persoonlijke verhoudingen altijd bewaard blijven. Ze kan de danspassen voordoen en uitleggen waarom er iets fout gaat, vaak heeft dit te maken dat er aan een dans of een dansfiguur met het verkeerde been wordt begonnen.
Sierlijk dansen en mooie kleding horen bij elkaar
We hebben gevraagd welke dansen ze zelf mooi vindt, ze noemt enkele dansen die iets herkenbaars uitbeelden zoals: de Frühlingsbote als een mooie sierlijke dans, maar ook een vierparen-dans zoals de Mölle en een vrolijke dans zoals de IJspolka. Coby doet ook mee tijdens optredens en kledingshows.
Hoe zal het gaan met folkloregroepen in de komende jaren?
We komen met Coby aan de praat over hoe het met folkloristische dansgroepen in de komende jaren zal gaan. Ze vertelt dat de aandacht voor onze plaatselijke folklore vroeger groter was. Het lid worden een folkloristische dansgroep lag daarom meer voor de hand dan tegenwoordig. De aandacht van mensen is in de loop van de jaren verschoven naar sport, sociale contacten en grote evenementen. De gevolgen van onvoldoende aanwas worden merkbaar, waardoor het voor groepen lastig is om aantrekkelijke optredens te kunnen blijven doen. Als ook een keer ‘dragende mensen’ wegvallen zullen delen van onze Nederlandse folklore kunnen verdwijnen. Bij Wi’j Eren ’t Olde betekent dit voor iedereen, zoveel als mogelijk meedoen tijdens oefenavonden, het opleiden van nieuwe dansers en aandacht voor de presentatie. Soms worden bestaande dansen iets aangepast, waardoor iedereen mee kan blijven doen.
Een persoonlijke toevoeging van Coby
De dansgroep werd opgericht in 1955, dat is ook mijn geboortejaar. Een leuke overeenkomst. Mijn tijd bij de dansgroep, nu ruim 50 jaar, is voorbij gevlogen. Ik ben begonnen als 17 jarig meisje. Waarom?, omdat dansen samen met een groep mensen fijn is. Door de jaren heen, als je ouder wordt, besef je dat de dansgroep veel meer betekenis heeft dan alleen maar dansen. Als onderdeel van de dansgroep wil je bijdragen aan het doorgeven van de oude gebruiken en leefwijze in onze regio. Of te wel het behouden van onze Achterhoekse cultuur.
In 1989 werd ik dansleidster van de groep, dat was een nieuwe uitdaging voor mij die ik met veel plezier ben aangegaan en nog steeds naar beste kunnen doe. Er is wel het één en ander veranderd in die 50 jaar, de gemiddelde leeftijd van de leden van de groep is er niet jonger op geworden. Daardoor wordt er de laatste jaren af en toe iets vereenvoudigd in een dans, of een dans die te intensief is niet meer uitgevoerd. Ook het aanleren van een nieuw danspaar of een nieuwe dans, vergt meer tijd, gezien de leeftijd van de leden en van nieuwe leden. Door de goede wil en het grote enthousiasme van de leden, gaat dit toch steeds opnieuw weer lukken.
Naast het dansprogramma hebben we onze kledingshow. Hier maak ik ook deel van uit. We dragen kleding van begin 1900 tot ongeveer 1950. De kleding en de bijpassende gebruiksvoorwerpen worden uitgelegd aan het publiek. In al onze optredens wordt geprobeerd met dans, zang, en voordracht “Het Olde te Eren” en zo de Achterhoekse cultuur van rond 1900/1950 onder de aandacht te houden. Hierin draag ik graag mijn steentje bij.
Tot slot
De dansgroep voelt als een warme familie en die wil je niet missen. Ik hoop dan ook op een nog langdurig voortbestaan van onze mooie hechte groep Folkloristische dansgroep Wi’j Eren ’t Olde.